perjantai 17. syyskuuta 2010

Opettajien Vesopäivillä

Kuvataiteilijat koulumaailmassa -samanaikaisopetusta esiteltiin noin 100 opettajalle Vesopäivillä Gustafin auditoriossa Mänttä-Vilppulassa, torstaina 9.9.2010. Suunnitteluryhmän puolesta puhui kuvataiteilija Riikka Lenkkeri ja ohessa Veso-päivän Riikan puheesta parhaimmat palaset:

Riikka Lenkkeri/
Mänttä-Vilppula on ainutlaatuinen taidekaupunki, hakemalla hakea saa Suomestakin vastaavaa paikkaa, jossa olisi niin paljon laadukasta kuvataidekulttuuria tarjolla näin pienessä kaupungissa. Tätä voimavaraa pitäisi tietenkin hyödyntää -mahdollisimman monipuolisesti.

Kuvataiteilijoiden käyttö samanaikaisopetuksessa ei ole uusi asia maailmalla mutta meidän taidekaupungissa kuvataiteeseen liittyvien vahvuuksien ja toimijoiden yhdistäminen tuntuu taas yhdeltä palaselta, joka entisestään lujittaa paikkakunnan vahvaa taidestatusta. Tämän taidestatuksen soisi myös välittyvän oikeana kotipaikkaylpeytenä alueen lapsille ja nuorille.

Hehkutus siksi, että toki tämä opettajien ja kuvataiteilijoiden samanaikaisopetus aiheuttaa lisätyötä ja vaivaakin niin kouluille kuin opettajillekin, kouluilla kun tuntuu jo nyt olevan tapahtumakalenterit varsin täynnä.

Kävi muuten ilmi, että meidän taidekaupungin Vilppulan puoli on ollut tässä edelläkävijänä kun vuonna 1992  Timo Olsbo on toiminut vuoden verran kunnantaiteilijana ja kiertänyt vastaavissa opetustehtävissä.

Tänä Syksynä ja ensi keväänä Taidetuubi tuo kuvataiteilijat kouluihin ja tänään meidän pitäisi pohtia miten meistä saisi parhaan mahdollisen hyödyn irti..

Kuvataiteilijalla yleensä on jokin erityisosaamisen alue, jossa hän on maksimoinut taitonsa ja näkemyksensä. Tässä yksi mahdollisuus. Tarjota tekniikoita ja taitoja, jotka lisäisivät entisestään lapsen ja nuoren visuaalista toimintakenttää ja toisaalta kykyä vastaanottaa taidetta.


Nykytaiteilijan asenne ihan koulutuksen ja ammatin kautta on kyseenalaistava, erilaisia näkökulmia hakeva. Tämä taiteilijan arjen epämukavuusalue ainaisine jossitteluineen on toisaalta koulutyössä rikastuttava ja paljon mahdollistava metodi, jossa luova asenne on kunniassa.
Eli, aina ei voi tietää millainen taideteoksesta tulee, virheitä ja epävarmuutta voi sietää ja se, että ratkaisujen keksiminen on jännittävää. Epäonnistuminen on yleensä merkki siitä ,että jotakin parempaa on luvassa.
Me suunnitteluryhmässä päädyimme mottoon: että taidetta tekevä lapsi onnistuu aina, eli näkökulmaa muuttamalla on mahdollista löytää jokaisesta työstä vahvuuksia ja mahdollisuuksia. Taiteen tekeminen on haastavaa muttei ryppyotsaista, se on hauskaa ja yllättävää.

Ja kolmanneksi, ammattitaiteilijat voisivat toimia asiantuntijaoppaina koululaisten ja esillä olevan taidetarjonnan välillä, antaen taiteilijan ammattiin liittyvää omakohtaista tietoa ja avata teoksia teknisestä näkökulmasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti